Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ (ΠΑΛΙ) ΤΑ SPREAD...

Η χθεσινή παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά περιόρισε τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη εν όψει της αυριανής δημοπρασίας ομολόγων από την Πορτογαλία. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στις παραπάνω χώρες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.


Στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών και αναλυτών, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ήταν σήμερα το πρωί πάνω από το 7%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο, ενώ από την αυριανή δημοπρασία αναμένει να αντλήσει 1,25 δισ.ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας διέψευσε σήμερα πληροφορίες περί εξωτερικών πιέσεων, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι "η Πορτογαλία έχει τα μέσα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές".

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεχέϊρα Ντος Σάντος είχε κάνει δηλώσεις αντίστοιχου περιεχομένου, τονίζοντας ότι τυχόν διάσωση της Πορτογαλίας θα επέφερε "πολύ σημαντική ζημιά στη φήμη της χώρας" από την οποία η χώρα θα χρειαζόταν "χρόνια" για να ανακάμψει.

Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διαμορφώνεται στις 972 μονάδες βάσης (9,72%) - ενώ χθες το απόγευμα είχε υποχωρήσει και στις 960 μονάδες βάσης - και η απόδοσή του στο 12,60%.

Στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες θα προχωρήσουν μεθαύριο σε δημοπρασίες ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δισ. ευρώ για το 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,58% και στο 4,92%, αντίστοιχα.

Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου το spread του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,26% και το spread στις 136 μονάδες βάσης. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τις τελευταίες ημέρες στο Βέλγιο, όπου η Κυβέρνηση επί πολλούς μήνες είναι υπηρεσιακή, λόγω αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποσόν που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Γιοσιχίκο Νόντα αναφέρθηκε "στο 20% περίπου" των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei.


www.psema.gr - Πηγή: ΑΠΕ (ana.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου