Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ...

«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων για τα τεκταινόμενα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αφού τα περισσότερα Greek desks θεωρούν ότι οι μετοχές από τον FTSE ASE 20 και αρκετές από τον FTSE Mid 40, μετά την παρατεταμένη υποχώρηση των τιμών που ξεπερνούν σωρευτικά το 50% σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελούν ευκαιρίες αγοράς για τοποθετήσεις σε ορίζοντα έτους ή διετίας. 

Του Νίκου Σακελλαρίου
nsakel@pegasus.gr


Οπως μας είπε χαρακτηριστικά, trader σε ξένη τράπεζα στην Αθήνα, «μετοχές που έχουν υποχωρήσει κατά 50%-60% έχουν ήδη προεξοφλήσει τα χειρότερα, ενώ έχουν κάνει και το δικό τους haircut». Η αλλαγή τάσης και στάσης των ξένων ήταν εμφανής και την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στα 120 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στο «επενδυτικό περισκόπιο» των ξένων funds που αναμένουν θετικές εξελίξεις για την οικονομία, ώστε να τοποθετηθούν.
Μείωση ρίσκου
Ποιες μετοχές προτιμούν οι ξένοι επενδυτές
To γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί πλέον ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα έστω και με μεγάλες θυσίες και δύσκολες αποφάσεις, αφήνει ελπίδες για μείωση του country risk και διακοπής των αρνητικών αναλύσεων. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα πολλών CEO’s μεγάλων ελληνικών εταιρειών, όπως για παράδειγμα ο OTE, o Τιτάνας, η Coca - Cola, της Μυτιληναίος, του ΟΠΑΠ, της Motor Oil, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και των μεγαλύτερων τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular Bank αλλά και της Emporiki Bank) στις επαφές τους με ξένους ομίλους. Αλλά και από τον δείκτη FTSE Mid 40, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται σε επιλεγμένους τίτλους, όπως η ΕΧΑΕ, η Frigoglass, η ΕΥΔΑΠ.
Οι αποφάσεις για τη φορολόγηση των μερισμάτων αλλά και των αδιανέμητων κερδών ουσιαστικά αποτελούν υλοποίηση μίας πάγιας απαίτησης όλων των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων που είχαν και έχουν θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το μήνυμα-αίτημα όλων των πελατών των 8 μεγάλων οίκων, όπως είχε γράψει πρόσφατα η «Η του Σαββάτου», που έχουν πελάτες που αγοράζουν μετοχές στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις επαφές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης ήταν να μην επηρεαστούν οι μερισματικές αποδόσεις τους από πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Η Alpha Finance, αναμένει αναθεώρηση των μερισματικών πολιτικών από τις διοικήσεις των εισηγμένων που είχαν αποφασίσει να μη διανείμουν μέρισμα για τη χρήση του 2011, ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η χρηματιστηριακή αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες σε ζητήματα αποφυγής διπλής φορολόγησης για νομικά πρόσωπα, ενώ εκτιμά ότι με δεδομένη μία μέση μερισματική απόδοση στον ελληνικό Γενικό Δείκτη περίπου 40%, υποθέτοντας μηδενική αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2011 και εξαιρώντας έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, η φορολογική ελάφρυνση υπολογίζεται ότι θα δώσει μία ώθηση άνω του 10% στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2011.
Τοποθετήσεις
Οι επαφές που έκαναν οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα ουσιαστικά έδωσαν έναυσμα για επιμέρους τοποθετήσεις αλλά και αλλαγές στρατηγικών. Ορισμένοι ξένοι θεσμικοί έβαλαν ξανά στις focus lists ελληνικούς τίτλους, ενώ άλλοι βρήκαν ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αντιστάθμιση κινδύνου, δηλαδή να αγοράζουν μετοχές στη spot χρηματιστηριακή αγορά και να διατηρούν ανοικτές θέσεις short στην αγορά παραγώγων.
Την τακτική αυτή για παράδειγμα ακολούθησε η Citigroup με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Ενώ μεν στήριξε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας εντούτοις εξακολουθεί να διατηρεί ανοικτές θέσεις για τη μετοχή στο ΧΠΑ, ούτως ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες σε περίπτωση υποχώρησης της μετοχής. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και άλλοι ξένοι οίκοι στις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων της ΕΤΕ και της Alpha Bank. Το βρετανικό Fortelus έχει ανοίξει θέσεις σε Alpha Bank και Eurobank.
Μετά την άνοδο που έχει παρουσιαστεί στους μετοχικούς τίτλους επανεμφανίστηκαν οι πωλητές εν μέσω σεναρίων για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Η μετοχή της ΕΤΕ δείχνει να δημιουργεί στηρίξεις πέριξ των 7 ευρώ και το δίδυμο Alpha - Eurobank, που παρά το έντονο trading από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρή στήριξη πάνω από τα 4 ευρώ. Σταθεροποιητικά πέριξ των 1,55-1,62 ευρώ κινήθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και με αυξημένους όγκους συναλλαγών από την εμφάνιση ξένων και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Oι ξένοι αγοραστές τις τελευταίες ημέρες ήταν εστιασμένοι κυρίως σε τίτλους που έχουν αποκτήσει μεγάλη εξωστρέφεια κατά τα τελευταία χρόνια και κυρίως έχουν έκθεση σε ξένες αγορές. Για παράδειγμα, η μετοχή της Coca-Cola 3E έφτασε στα 22 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε διάστημα 15 συνεδριάσεων έχει πραγματοποιήσει άνοδο πάνω από 10%. Αγοραστές υπήρχαν από όλα σχεδόν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αποκτά μεγαλύτερο βάρος μέσα στον παγκόσμιο όμιλο σε σχέση με την ιρλανδική Coca - Cola.
Μετοχές
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος του OTE με την Deutsche Telekom αλλά και το τραπεζικό consortium που χρηματοδοτεί τον γερμανικό όμιλο να συνεχίζουν αγορές. Ενδιαφέρον για τη μετοχή έχουν επιδείξει και βρετανικά funds που εξυπηρετούνται και από την HSBC αλλά και την Barclay’s Capital αλλά και αμερικάνικα funds, όπως για παράδειγμα το Capital, το οποίο παραμένει σε τίτλους στην ελληνική αγορά, αλλά και το KKR που ξεκινά νέο γύρο αγορών σε ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές μετά την κρίση του 2008. Αγορές από βρετανικά, αμερικανικά και ελβετικά funds γίνονται και στη μετοχή του ΟΠΑΠ η οποία έσπασε -ανοδικά αυτή τη φορά- τα επίπεδα των 15 ευρώ. Το ολλανδικό fund Shtirling συνεχίζει τις αγορές του σε μετοχές της ΕΧΑΕ μέσω της Eurobank Equities. Αγορές από funds εξωτερικού έγιναν και σε μετοχές εταιρειών κατασκευών και υποδομών - ενέργειας, , όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ, της «Ελλάκτωρ», της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΕΥΔΑΠ, τoυ ΟΛΠ.
Στο επίκεντρο βρετανικών χαρτοφυλακίων (πιθανότατα funds άμεσα σχετιζόμενα με τον εφοπλιστικό κόσμο του City, όπως μας είπαν Ελληνες χρηματιστές) και αμερικανικών funds βρέθηκε η μετοχή της Motor Oil για την οποία η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι θα διανείμει ικανοποιητικό μέρισμα για τη χρήση 2010.
Προς τις 1.600 μονάδες ο Δείκτης
Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που πέρασε, χαρακτηρίστηκε κυρίως από εντολές αγορών προς επιλεγμένους τίτλους του FTSE ASE 20 όπως της ETE, της Alpha Bank, της ΑΤΕ, ΕΛΠΕ , Coca - Cola, ΟΠΑΠ και «Ελλάκτωρ» και με εμφανή προσπάθεια προσέγγισης των 1.600 μονάδων στο Γενικό Δείκτη. Ωστόσο η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν οι αγορές στη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι από τα ιστορικά χαμηλά που είχε υποχωρήσει.

www.psema.gr - Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου